piątek, 13 listopada 2015

[KULINARIA] Pizza Bolognese z ogniska

Jako wędrownicy znamy wartość dobrego jedzenia. Smaczny posiłek świetnie wpływa na nastrój i morale. Większość naszych spotkań rozpoczyna lub kończy się posiłkiem, zarówno w celach pobudzenia do działania jak i uczczenia jakiegoś przedsięwzięcia. Dlatego, jeśli umawiamy się w porach obiadowych, pierwsze pytanie, które pada to:

Pizza czy spaghetti ?


Dzisiaj postanowiliśmy połączyć te dwa warianty, bo czy może być coś lepszego niż mielone mięso w sosie bolognese na puszystym placku drożdżowym? No chyba, że dwie takie porcje. Jednak nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie poszli na całość i naszej pizzy przynajmniej nie spróbowali zrobić w ognisku.   

Składniki na ciasto:
- 1.5 szklanki mąki
- 20 g. drożdży
- 2 łyżki oleju
- 0.5 szklanki wody
- łyżka soli
- pół łyżeczki cukru

Składniki na mięso w sosie:
- 300 g. mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- pół cebuli
- łyżka oleju
- pomidor
- przecier pomidorowy
- starta mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka/ostra, zioła prowansalskie, bazylia.

Rozpal ognisko i podgrzej wodę. Sposoby na zagotowanie wody w warunkach polowych znajdziesz w najbliższej notce Krzyśka i Michała, my wybraliśmy metodę z ogrzewaniem plastikowej butelki.


Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem.


Dodaj mąkę, olej i sól. 


Zagniataj w rękach ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Jeśli będzie zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki i dalej ugniataj.


Ugniecione ciasto rozciągnij na folii aluminiowej. Jeśli masz akurat pod ręką wałek możesz go użyć, na pewno wyjdzie Ci wtedy bardziej estetycznie niż nam. My na pierwszy raz zdecydowaliśmy się na dwa mniejsze egzemplarze.

 
Zawiń delikatnie ciasto i połóż na małym żarze. Placek po 10 – 15 minutach powinien być gotowy, jednak sprawdzaj go często żaby się nie przypalił. W tym czasie zajmij się mięsem

 i sosem. Pokrój cebulkę w kostkę, wrzuć do menażki, zalej olejem i podsmaż tak, aby się zeszkliła. 




Dopraw mięso. W naszym przypadku ilość przypraw zawsze dodawana jest na oko, jednak w tym przepisie najważniejsza jest sól, pieprz i zioła prowansalskie. Po dodaniu przypraw porządnie wymieszaj mięso, tak aby nigdzie nie było grudek przypraw. Jeśli cebula już się zeszkliła dodaj mięso do menażki i podsmażaj często mieszając. 


Gdy mięso będzie gotowe i przy mieszaniu nie rzuci Ci się w oczy nic surowego pokrój pomidora w kostkę i dodaj do menażki łącznie z przecierem pomidorowym. Trzymaj na ogniu aż do zagotowania sosu, pilnując aby nic się nie przypaliło. Następnie spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.



Wyjmij ciasto z ogniska i delikatnie rozpakuj, uważając aby się nie poparzyć. 


Rozprowadź mięso z sosem po cieście.


Posyp serem mozzarella i gotowe!


Przepis już zdradziliśmy, ale jak smakuje – musicie sprawdzić sami!




O autorce:




pwd. Anna Rudzińska

Drużynowa 56 WDW "Nieprzemakalni". 
Studiuje Architekturę Krajobrazu na SGGW. 
Jest fanką pysznego jedzenia i nie śmiesznych żartów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz