Jako wędrownicy znamy wartość dobrego
jedzenia. Smaczny posiłek świetnie wpływa na nastrój i morale.
Większość naszych spotkań rozpoczyna lub kończy się posiłkiem,
zarówno w celach pobudzenia do działania jak i uczczenia jakiegoś
przedsięwzięcia. Dlatego, jeśli umawiamy się w porach obiadowych, pierwsze pytanie, które pada to:
Pizza czy spaghetti ?
Dzisiaj postanowiliśmy połączyć te
dwa warianty, bo czy może być coś lepszego niż mielone mięso w
sosie bolognese na puszystym placku drożdżowym? No chyba, że dwie
takie porcje. Jednak nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie poszli na
całość i naszej pizzy przynajmniej nie spróbowali zrobić w
ognisku.
Składniki na ciasto:
- 1.5 szklanki mąki
- 20 g. drożdży
- 2 łyżki oleju
- 0.5 szklanki wody
- łyżka soli
- pół łyżeczki cukru
- 20 g. drożdży
- 2 łyżki oleju
- 0.5 szklanki wody
- łyżka soli
- pół łyżeczki cukru
Składniki na mięso w sosie:
- 300 g. mięsa
mielonego wieprzowo – wołowego
- pół cebuli
- łyżka oleju
- pomidor
- przecier
pomidorowy
- starta mozzarella
- przyprawy: sól,
pieprz, papryka słodka/ostra, zioła prowansalskie, bazylia.
Rozpal
ognisko i podgrzej wodę. Sposoby na zagotowanie wody w warunkach
polowych znajdziesz w najbliższej notce Krzyśka i Michała, my wybraliśmy metodę z
ogrzewaniem plastikowej butelki.
Rozpuść
drożdże w połowie szklanki ciepłej wody z cukrem.
Dodaj
mąkę, olej i sól.
Zagniataj
w rękach ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Jeśli będzie
zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki i dalej ugniataj.
Ugniecione
ciasto rozciągnij na folii aluminiowej. Jeśli masz akurat pod ręką
wałek możesz go użyć, na pewno wyjdzie Ci wtedy bardziej
estetycznie niż nam. My na pierwszy raz zdecydowaliśmy się na dwa
mniejsze egzemplarze.
Zawiń
delikatnie ciasto i połóż na małym żarze. Placek po 10 –
15 minutach powinien być gotowy, jednak sprawdzaj go często żaby
się nie przypalił. W tym czasie zajmij się mięsem
i sosem. Pokrój
cebulkę w kostkę, wrzuć do menażki, zalej olejem i podsmaż tak,
aby się zeszkliła.
Dopraw
mięso. W naszym przypadku ilość przypraw zawsze dodawana jest na
oko, jednak w tym przepisie najważniejsza jest sól, pieprz i zioła
prowansalskie. Po dodaniu przypraw porządnie wymieszaj mięso, tak
aby nigdzie nie było grudek przypraw. Jeśli cebula już się
zeszkliła dodaj mięso do menażki i podsmażaj często mieszając.
Gdy
mięso będzie gotowe i przy mieszaniu nie rzuci Ci się w oczy nic
surowego pokrój pomidora w kostkę i dodaj do menażki łącznie z
przecierem pomidorowym. Trzymaj na ogniu aż do zagotowania sosu,
pilnując aby nic się nie przypaliło. Następnie spróbuj i w razie
potrzeby dopraw do smaku.
Wyjmij
ciasto z ogniska i delikatnie rozpakuj, uważając aby się nie
poparzyć.
Rozprowadź
mięso z sosem po cieście.
Posyp
serem mozzarella i gotowe!
Przepis
już zdradziliśmy, ale jak smakuje – musicie sprawdzić sami!
O autorce:
pwd. Anna Rudzińska
Drużynowa
56 WDW "Nieprzemakalni".
Studiuje Architekturę Krajobrazu
na SGGW.
Jest fanką pysznego jedzenia i nie śmiesznych żartów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz